نصرت الهی حتمی است ولی جای کم کاری را نمی گیرد

یک پژوهشگر دین ضمن اشاره به اینکه نصرت الهی امیدبخش است و نباید از آن غافل بود گفت: نصرت الهی حتمی است ولی ما هم در این میان وظیفه تکالیفی داریم و نباید در کارهایمان صرفا به نصرت الهی تکیه کنیم و نصرت جای کار و فعل ما را بگیرد.

مقابله جبهه مقاومت و رژیم صهیونیستی فارغ از ابعاد سیاسی و نظامی، ابعاد الهیاتی و اندیشه ای مهمی دارد و اساسا به نظر می رسد ایده اولیه شکل گیری جبهه مقاومت بر اساس همین تفکر ایدئولوژیک و الهیاتی باشد.

در واقع نبرد جبهه مقاومت و اسرائیل بیش از آنکه یک رویارویی نظامی و سیاسی باشد، لااقل در نگاه رهبران اسلامی، یک رویارویی اعتقادی و از جنس تقابل گفتمان حق و باطل است. به همین دلیل از آغاز جنگ غزه پرسش هایی الهیاتی زیادی در رابطه با این موضوع و تاثیرات این جنگ بر آینده جهان اسلام و حتی نسبت آن با مهدویت و ظهور امام زمان(عج) مطرح شد و اکنون نیز با شهادت سیدحسن نصرالله، پرسش های جدیدتری درباره ماهیت جهاد و دفاع در اندیشه اسلامی و گفتمان تشیع مطرح می شود که برخی از آنها صورت شبهه دارد و باید به آنها پاسخ داد.

برای یافتن پاسخ برخی از این سوالات با حجت الاسلام والمسلمین مهدی مسائلی، نویسنده و پژوهشگر دین گفت وگو کردیم که حاصل آن را در ادامه می خوانید؛

ایکناـ وقایعی که در حال حاضر در منطقه اتفاق می افتد و رویارویی رژیم صهوینیستی با محور مقاومت چه آینده ای خواهد داشت و چه تاثیری بر مناسبات جهان تشیع خواهد گذاشت؟

به نظرم این وقایع، یک مقدار هوشیاری را در تشیع نسبت به حوادث سیاسی و اجتماعی بیشتر می کند. همچنین نقطه ضعف ها و آسیب هایی که در کاربرد تعالیم تشیع و شعارهای مذهب تشیع داشتیم را مشخص تر و ملموس تر می کند. شاید ما در برخی مواقع رویکردهای شعاری و آرمان گرایانه داشتیم یا در پرداختن به جزئیات نبرد حق و باطل غفلت داشتیم و تسامح می ورزیدیم. به هر ترتیب این برخوردها می تواند هوشیاری ما را بیشتر کند.

حوادثی که در لبنان اتفاق افتاد و ترور جمعی از رهبران و فرماندهان حزب الله مخصوصا شهادت سیدحسن نصرالله می تواند به جوانان انگیزه دهد که راه این شهیدان و فرماندهان را دنبال کنند و از طرفی این هوشیاری را به ما می دهد که در رویارویی با دشمن، جزئیاتی که آنها برای ضربه زدن به ما مورد نظر دارند را اصلاح کنیم و نگاه های غیر واقعی به وقایع آخرالزمان و قبل از ظهور را کنار بگذاریم و بدانیم نبرد حق و باطل در این قضیه نبردی است که مبتنی بر هوشمندی است.

نصرت های الهی هم وجود دارد و ما در مواقع مختلف نصرت های الهی را دیدیم و لمس کردیم  اما نمی شود که ما از برخی مسائل غفلت کنیم و همه چیز را به نصرت الهی واگذار کنیم و انتظار داشته باشیم با معجزه و کرامت همه چیز حل شود. باید پیش بینی کنیم، آینده را رصد کنیم و ایراداتی که وجود دارد را مرتفع کنیم و از آن طرف سعی کنیم روحیه ناامیدی به جامعه تزریق نشود. طبیعتا وقتی شخصیتی مثل سیدحسن نصرالله به شهادت می رسد در وهله نخست ممکن است یک حس ناامیدی میان مردم ایجاد کند ولی وقتی خون شهید به درستی تبلیغ و تبیین شود می تواند جوشش ساز و حرکت ساز باشد.

ایکناـ شما به مسئله آرمان گرایی اشاره کردید؛ سوال این است این آرمان گرایی یک نقطه قوت و امر مثبت است یا یک نقطه منفی و نقطه ضعف، چون برخی می گویند اعتقاد شیعیان به آینده سبز و آرمان مهدویت برای آنها انگیزه بخش است، برخی نیز نگاه منفی به مسئله آرمان گرایی دارند. تحلیل شما از این مسئله چیست؟

بستگی به مسیر رسیدن به آرمان ها دارد یعنی اگر شما برنامه هایتان را بر اساس آرمان ها تنظیم کرده باشید ولی مقدمات آن را در نظر نگرفته باشید منجر به وهن آن آرمان ها می شود. ما باید توجه داشته باشیم که برای رسیدن به آرمان ها باید مقدماتی را طی کنیم اعم از مقدمات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی. اگر کسی می خواهد به قله کوه برسد باید تجهیزات رسیدن به قله را فراهم کند و در مسیری که طی می کند تدبیر داشته باشد، مثلا یکجاهایی آرام حرکت کند، یکجاهایی سریع گذر کند، یکجاهایی متوقف شود.

اگر ما درباره برنامه های کلان و آرمان ها صحبت کنیم ولی به حداقل هایی که باید کسب کنیم توجه نکنیم آرمان گرایی وجهه منفی پیدا می کند. مثلا ما مقدمات همکاری های اسلامی را طی نکردیم یا هنوز مقدمات هم زیستی اسلامی را پیگیری نکردیم ولی برخی بحث تمدن اسلامی را مطرح می کنند. خب با این وضعیت ممکن است صحبت از پروژه های کلانی مثل تمدن اسلامی دلزدگی به وجود بیاورد و ما را از توجه به واقعیت زمان خودمان غافل کند.

ایکناـ یک نکته دیگری که در فرمایشات شما بود بحث نصرت الهی بود. شما به نکته خوبی درباره نصرت اشاره کردید و آن اینکه نصرت یک سازوکاری دارد و اینگونه نیست که هر طور به میدان برویم نصرت شامل حال ما شود. با توجه به اینکه ما یک تجربه ای در تاریخ اسلام داریم و خود پیامبر(ص) هم شکست هایی داشتند، بفرمایید سازوکار نصرت الهی به چه صورت است و آیا ما همواره باید توقع داشته باشیم هر عملی انجام می دهیم به پیروزی برسد و طرف مقابل شکست بخورد یا اینکه یک مسیر مشخصی در این زمینه وجود دارد؟

همانطور که اشاره کردید این نصرت الهی در جنگی مثل جنگ احد وجود داشت ولی به خاطر بی تدبیری هایی که صورت گرفت شکستی در جنگ احد رخ داد که حتی نزدیک بود پیامبر(ص) نیز به شهادت برسند. نصرت الهی حتمی است ولی ما هم وظیفه هایی داریم و نباید در کارهایمان صرفا به نصرت الهی تکیه کنیم.

ما نباید از نصرت الهی غافل شویم و این نصرت باید برای ما انگیزه بخش باشد. در عین حال این نصرت نباید جای کار و فعل ما را بگیرد. کسانی که کار خود را به درستی انجام ندهند و همه چیز را به نصرت الهی واگذار کنند شکست می خورند ولی کسانی که وظیفه خودشان را انجام می دهند، لطف الهی موجب کمک به آنها می شود. ما در برخی مقاطع، کارها را به نصرت خدا واگذار کردیم، از دشمن شناسی غفلت کردیم، توان دشمن را در نظر نگرفتیم و در این زمینه کم کاری کردیم، خب طبیعتا نصرت الهی نمی تواند جای کم کاری ما را بگیرد.

ایکناـ در کل جهان اسلام که شامل کشورهای متعددی است عموما کشورهای شیعی نسبت به مسئله فلسطین و مقاومت حساسیت دارند. سوال من این است چه عنصری در مذهب تشیع وجود دارد و از اختصاصات این مذهب است که موجب می شود این حساسیت در شیعه نسبت به مسئله مقاومت دوچندان شود؟

شیعه گذشته حسینی دارد و قیام امام حسین(ع) نقش بنیادینی بر اندیشه تشیع دارد. به همین جهت حساسیت سیاسی و اجتماعی تشیع نسبت به مقابله با ظلم بارزتر است. از طرفی ما برای دین، ابعاد سیاسی و اجتماعی قائل هستیم و معتقدیم بنا بر آیات قرآن تمام پیامبران الهی آمدند تا مردم را برای قیام به قسط و عدل فرابخوانند و آنها را از پذیرش طاغوت دور کنند. به همین جهت چون ما ائمه را ادامه دهنده راه پیامبران می دانیم و این تعالیم دینی را نیز در عرصه سیاسی و اجتماعی حاضر می د انیم این حساسیت بین ما وجود دارد.

انتهای پیام

نظرات

captcha